Blogpost #1

Alle begin is moeilijk en 4 tips hoe je hier niet ontmoedigt door raakt.

Waar begin je met het uitwerken van grote plannen?
Soms zie ik Sanne opkijken vanachter haar laptop: grote ogen, zuchtend en een vol hoofd. Wat een gigantisch omvattend idee hebben we nu toch weer bedacht?

Op zulke momenten zie je met name de grote berg met vragen en alle onzekerheden van dien, wat erg ontmoedigend kan werken. Op andere momenten ben je juist weer optimistisch en heb je een duidelijk doel voor ogen: je hebt een brokje van de berg weten af te hakken, dat je nu kan beetpakken en kan gaan onderzoeken.

Ik denk dat iedereen die bezig is met het uitwerken van een groot plan (buiten de veel belopen paden) dit wel herkent. Je gaat als het ware heen en weer tussen de berg en de brokjes, waar je soms overladen wordt door een lawine aan nieuwe vragen, tegen muren aanloopt, of goudklompjes vindt (om maar in het thema mijnbouw te blijven).

Hoe ga je hier mee om? Iedereen heeft zijn eigen trucjes, en het leek me leuk om in deze blog het werkproces van mij en Sanne te laten zien.

Hier een rijtje tips die voor ons lekker werken om de grote berg in hapklare brokken te verdelen.

Tip 1: Begin met wat je leuk vindt om te doen, en waar je goed in bent.

Als je dit niet doet, dan is het risico groot dat je al helemaal in de put zit met je idee voordat het ook maar de kans heeft gehad om iets te worden. Vind je uitzoekwerk over regelgeving leuk? Mooi, begin daar dan mee. Maar als je hier (zoals wij) meteen al een beetje chagrijnig van wordt, doe het dan vooral niet, en bewaar het voor een moment wanneer je idee al wat verder is ontwikkeld.

Zelf zijn wij begonnen met het ontwerp en de visualisatie van ons plan. Dit vinden we allebei leuk om te doen en het kost ons dus bijna geen moeite om dit uit te werken. Zo wordt het plan al wat meer ‘werkelijkheid’,

Tip 2: Verken je netwerk, wie heeft verstand van wat?

Het zal je verbazen hoeveel mensen je in je persoonlijke netwerk hebt die je op weg kunnen helpen, als je deze eens onder elkaar zet. Misschien een vriend van je oom die bij de gemeente werkt en je verder kan helpen met vragen over regelgeving. Of een kennis die in haar achtertuin ook bezig is met wind-energie, de zus van een tante die verzekeraar is, enzovoort. Dit werkt met name goed bij vraagstukken waar je tegenop ziet. Even bellen of mailen met iemand die verstand heeft van iets waar jij de ballen van snapt werkt over het algemeen motiverender dan zelf door taaie teksten heen te bijten waar je toch niet zo veel van begrijpt.

Tip 3: Durf te vragen! (je enthousiasme is aanstekelijk)

Stuur gewoon dat mailtje naar die spoorweg-fabrikant! Ook al ga je in de eerste instantie er van uit dat mensen je idee toch wel vreemd zullen vinden, of geen tijd zullen hebben. Ik heb in het begin van ons plan er een sport van gemaakt om alle bedrijven en mensen die ik interessant vond simpelweg te mailen met ons plan en een gerichte vraag die betrekking had op hun expertise. Wat het me heeft opgeleverd was echt boven mijn verwachtingen.

Zo is dit hele wonen-in-een-trein idee is ontstaan uit een brutaal mailtje (om 00:00) naar de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij met de vraag of ze toevallig wisten waar je een trein om in te wonen konden kopen. De dag erna werd ik meteen gebeld door een enthousiaste meneer die ook nog heel graag met ons mee wilde denken. Dit leverde bakken energie op waardoor we ons plan hebben doorgezet.

Tip 4: Zuigt het je leeg? Stop er dan (voor nu) mee.

Beleef plezier aan het werken aan je plan. Soms mag het ook wel even stom of saai zijn, maar dit mag niet de boventoon voeren. Vandaar deze regel: zie je het even niet meer zitten? Laat het dan los, of ga een ander klusje doen waar je wel energie van krijgt.